SZÜLÉSZETI ULTRAHANG VIZSGÁLATOK ÉS
GENETIKAI TESZTEK

A Magnus Medical Center 4D-5D-Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang rendelés

Az orvosi technika előrehaladásával, az ultrahang készülékek tudásának hihetetlen sebességű fejlődésével a magzati diagnosztika egyre biztosabb, így az esetlegesen felmerülő eltérések, megfelelő vizsgáló szakember segítségével egyre tökéletesebben ítélhetőek meg.

Debreceni magánrendelőnkben a legújabb ultrahangtechnikákat alkalmazva biztosítjuk a jelen kornak megfelelő legmagasabb színvonalat pácienseinknek, kiegészítve a legújabb és még biztonságosabb genetikai tesztek elérhetővé tételével: első trimeszteri kombinált genetika ultrahangszűrés – Down szindróma szűrés (Fetal Medicine Foundation, London), magzati DNS genetikai tesztek – Prena teszt, Panorama teszt, NIFTY teszt.

A kombinált genetikai teszteket a legkorszerűbb diagnosztikai technológiát alkalmazó budapesti Czeizel Intézettel együttműködve végezzük, mely meghatározó szerepet tölt be a magzati diagnosztikában Magyarországon. 25 éves tevékenysége során az Intézetnek tulajdonítható a különböző fejlődési rendellenességek komplex szűrésére irányuló módszerek bevezetése és elterjesztése a hazai várandósgondozásban.

TERHESSÉG MEGÁLLAPÍTÁSa ultrahang vizsgálattal

A várandósság első, izgalmas, már szemmel is érzékelhető pillanata a leendő édesanyák számára a terhesség ultrahang vizsgálattal történő felismerése. A terhességi ultrahang vizsgálat a 6. várandóssági héten javasolt (az utolsó menstruáció első napjától számolva). A vizsgálat rendkívüli fontosságú, mivel ez alkalommal kerül megítélésre, hogy hány embrió látható, az embrió/k megfelelő helyen van-e, ideális-e a fejlettsége a várt terhességi kornak, látható-e már szívműködés. Felmerül-e bármely korábban nem észlelt anyai eltérés (petefészek cysták, méhrendellenességek, stb.)? Amennyiben a terhességi ultrahang vizsgálat szerint mindent rendben találunk, a várandós gondozásba vétele elindulhat és tájékoztatjuk a következő hetek teendőiről. Az ebben a korban észlelt bármely eltérés jelezheti egyéb vizsgálatok, teendők szükségességét, melyeket minden esetben egyénre szabottan tanácsolunk pácienseinknek.

MAGZATI DNS GENETIKAI TESZTEK VÉGZÉSE A LEGBIZTOSABB MÓDSZEREKKEL (PRENA TESZT, PANORAMA TESZT, NIFTY TESZT)

A terhesség során magzati kockázat nélkül elvégezhető vizsgálatok közül az elérhető legmagasabb szintű vizsgálatok. A magzat DNS-e terhesség során az anyai vérben megjelenik. Ennek tudományos felfedezése segítette hozzá a genetikusokat a jelen kor legbiztosabb módszereinek kifejlesztéséhez, melyek segítségével magzati kockázat nélkül nyerhető információ az esetleges genetikai rendellenességekről, hordozó állapotokról. Magzati DNS meghatározás anyai vérvétellel történik, mellyel közel 100%-os pontossággal zárhatóak ki egyes magzati genetikai rendellenességek. A vizsgálatok bármely anyai életkorban igénybevehetőek.

SZÜLÉSZETI MAGZATI ULTRAHANG VIZSGÁLAT A 11. TERHESSÉGI HÉTIG

A várandósság során a 11. betöltött hétig lehetőség van a terhesség korának napra pontosan történő megállapítására, mely sok esetben akár a várthoz képest (menstruációból számolt terhességi kor) akár 1-2 hét eltérést is mutathat. A terhességi ultrahang vizsgálat alkalmával akár már az embrió mozgása is észlelhető, mely nagy megnyugvást, örömöt nyújt a leendő édesanyáknak. Az ebben a korban észlelt bármely eltérés jelezheti egyéb vizsgálatok, teendők szükségességét, melyeket minden esetben egyénre szabottan tanácsolunk pácienseinknek.

12. HETI MAGZATI KITERJESZTETT GENETIKAI ULTRAHANGSZŰRÉS, DOWN SZŰRÉS – KOMBINÁLT GENETIKAI TESZT (FETAL MEDICINE FOUNDATION, LONDON) – VÉRVÉTELLEL

A 12-i heti magzati genetikai ultrahang vizsgálat az első alkalom, hogy a magzat elért méretének köszönhetően eredményes szűrővizsgálatot lehessen végezni az esetlegesen fennálló rendellenességek kimutatására. A kombinált teszt 37 éves anyai életkorig javasolt. Ennél idősebb anyai életkorban a magzati DNS tesztek adnak pontosabb megítélést, mivel megnő az egyes genetikai betegségek előfordulási esélye. A fejlődő szervek elváltozásai, még ekkor is milliméter tört részeként jelennek meg, de köszönhetően az általunk alkalmazott készülékeknek, ebben a korban is megfelelően észlelhetők. Jelenleg, mivel az egyéb képalkotó módszerek (pl. CT) káros sugárzással járnak a magzat számára, így az egyetlen káros hatásoktól mentes, akárhányszor ismételhető vizsgálati típus a magzati ultrahang vizsgálat.

Miért kombinált teszt?

A 12. heti kombinált teszt egyik része egy anyai vértvétel, mely során az anyai vérben keringő anyagokat vizsgálunk, amik egyes kóros állapotokban emelkedettek lehetnek. Másik része a kiterjesztett 12. heti genetikai ultrahang vizsgálat, mely során a magzati testfelépítés áttekintése történik meg. Ennek a két vizsgálatnak az eredménye a kombinált teszt.

Miért nevezik Down szindróma szűrésnek, mit vizsgál még?

A Down szindróma az egyik leggyakoribb genetikai rendellenesség, melynek előrejelzése nagy biztonsággal megvalósítható. Ismert, hogy az anyai életkor előrehaladtával a kockázat egyértelműen növekszik, de sajnos bármely anyai életkorban előfordulhat ezen eltéréssel született gyermek, ennél fogva a vizsgálat mindenki számára ajánlott.
A kombiált szűrővizsgálat mind az anya, mind a magzat számára veszélytelen. Az elemzés számítógépes program segítségével történik, mely során az egyes vizsgált betegségekre egyénre szabott kockázatbecslés valósul meg.

A vizsgálat során a Down szindrómán kívül egyéb rendkívül súlyos betegségek szűrése is megtörténik, mint Edwards és Patau kór, melyek a normális élettel összeegyeztethetetlen károsodásokkal járnak. Utóbbiakkal együtt a vizsgálat számos elváltozást tárhat fel.

Magzati DNS vizsgálatok a világ vezető diagnosztikai laborjaival Prena teszt, Panorama teszt, Nifty teszt kockázat nélküli genetikai vizsgálat a legbiztosabb módszerrel.

A laboratóriumi tesztek fejlődésével a magzati genetikai tesztek már egy egyszerű anyai vérvétellel megvalósíthatóak. A laboratóriumok, melyekkel kapcsolatban állunk a vizsgált mintákat Németországba, illetve az Amerikai Egyesült Államokban szállítják, majd az eredményeket a minták vizsgálata után egy hét alatt elektronikus úton eljuttatják a páciensnek. A tesztek hatékonysága a legbiztosabb módszert kínálja a magzat genetikai vizsgálatára, mely során a magzatot káros hatás nem éri. A vizsgálat szűrési pontossága akár a 99.7%-ot is eléri, így orvosilag rendkívül pontos módszereknek tekinthető.

12. HETI MAGZATI GENETIKAI ULTRAHANGSZŰRÉS – KOCKÁZATBECSLÉSSEL

A 12-i heti magzati genetikai ultrahang vizsgálat az első alkalom, hogy a magzat elért méretének köszönhetően eredményes szűrővizsgálatot lehessen végezni az esetlegesen fennálló rendellenességek kimutatására. A fejlődő szervek elváltozásai, még ekkor is milliméter tört részeként jelennek meg, de köszönhetően az általunk alkalmazott készülékeknek, ebben a korban is megfelelően észlelhetők. Jelenleg, mivel az egyéb képalkotó módszerek (pl. CT) káros sugárzással járnak a magzat számára, így az egyetlen káros hatásoktól mentes, akárhányszor ismételhető vizsgálati típus a magzati ultrahang vizsgálat.

Miért kombinált teszt?

A vizsgálat egyik része egy anyai vértvétel a 10. hét környékén, mely során az anyai vérben keringő anyagokat vizsgálunk, amik egyes kóros állapotokban emelkedettek lehetnek. Másik része a kiterjesztett genetikai ultrahang vizsgálat, mely során a magzati testfelépítés áttekintése történik meg. Ennek a két vizsgálatnak az eredménye a kombinált teszt.

Miért nevezik Down szindróma szűrésnek, mit vizsgál még?

A Down szindróma az egyik leggyakoribb genetikai rendellenesség, melynek előrejelzése nagy biztonsággal megvalósítható. Ismert, hogy az anyai életkor előrehaladtával a kockázat egyértelműen növekszik, de sajnos bármely anyai életkorban előfordulhat ezen eltéréssel született gyermek, ennél fogva a vizsgálat mindenki számára ajánlott.
A kombiált szűrővizsgálat mind az anya, mind a magzat számára veszélytelen. Az elemzés számítógépes program segítségével történik, mely során az egyes vizsgált betegségekre egyénre szabott kockázatbecslés valósul meg.

A vizsgálat során a Down szindrómán kívül egyéb rendkívül súlyos betegségek szűrése is megtörténik, mint Edwards és Patau kór, melyek a normális élettel összeegyeztethetetlen károsodásokkal járnak. Utóbbiakkal együtt a vizsgálat számos elváltozást tárhat fel.

Preeclampsia szűrés

A köznyelvben terhességi mérgezés, toxémia néven elterjedt kórkép előzetes szűrése már a várandósság korai időszakában megvalósítható. Ezt a gyakori betegséget (100-ból 3 nőnél jelenhet meg), mely akár a terhesség viszonylag korai időszakában kialakulhat érdemes vizsgálni, mert mind az anya, mind a magzat állapotát veszélyeztetheti. Vezethet súlyos anyai magasvérnyomáshoz, méhlepény leváláshoz, illetve a betegség megjelenése az anyai kritikus állapota miatt magával vonhatja a szülés kényszerű megindítását, akár koraszüléshez vezetve, melynek eredményeként a korábban született magzat károsodása fejlettségi állapottól függően kialakulhat. A méhet ellátó erek áramlása ultrahanggal jól mérhető és ezek mért értékei lehetővé teszik a betegség előfordulásának kockázatbecslését. Amennyiben a páciens a mérések alapján magas kockázatú csoportba tartozik a betegség kialakulása gyógyszeres terápiával nagyon jó eséllyel megelőzhető.

Magzati DNS vizsgálatok a világ vezető diagnosztikai laborjaival Prena teszt, Panorama teszt, Nifty teszt, kockázat nélküli genetikai vizsgálat a legbiztosabb módszerrel.

A laboratóriumi tesztek fejlődésével a magzati genetikai tesztek már egy egyszerű anyai vérvétellel megvalósíthatóak. A laboratóriumok, melyekkel kapcsolatban állunk a vizsgált mintákat Németországba, illetve az Amerikai Egyesült Államokban szállítják, majd az eredményeket a minták vizsgálata után egy hét alatt elektronikus úton eljuttatják a páciensnek. A tesztek hatékonysága a legbiztosabb módszert kínálja a magzat genetikai vizsgálatára, mely során a magzatot káros hatás nem éri. A vizsgálatot szűrési pontossága akár a 99.7%-ot is eléri, így orvosilag rendkívül pontos módszereknek tekinthetők.

A vizsgálat során részletes magzati testfelépítés vizsgálat történik egyéni kockázatbecsléssel, mely során a vizsgált értékek és az anyai háttér összevetésével kapjuk meg a várt eredményeket. A vizsgálat során előzetes anyai vérvétel nem történik, így ennek eredménye nem kerül a vizsgálat során feldolgozásra.

MAGZATI ULTRAHANG VIZSGÁLAT BÁRMELY TERHESSÉGI KORBAN A 13. HÉT UTÁN

Amennyiben szeretné ellenőriztetni magzata aktuális állapotát, esetleg akut panasza lép fel, az ultrahang vizsgálat indokolt. A magzati ultrahang vizsgálattal kimutatható a magzat aktuális mérete, a magzatvíz mennyisége, a méhlepény érettségi foka és a fejlődő magzat általános állapota. Foglaljon bátran, ha bármilyen bizonytalanság merül fel várandóssága folyamán a 13. hét után.

18. HETI MAGZATI GENETIKAI ULTRAHANGSZŰRÉS

A 18-19-i terhességi héten végzett ultrahang vizsgálat szolgálja a fejlődő magzat második nagy genetikai jellegű ellenőrzését. A 18. heti magzati ultrahang vizsgálat során részletes megítélésre kerülnek a magzati szervek, a magzat mérete, a magzatvíz mennyisége, a méhlepény állapota és helyzete. A terhességi ultrahang vizsgálat során az esetlegesen kialakuló, korábban rejtett rendellenességek vizsgálata is megtörténik. Bármely észlelt eltérés esetén ekkor is javasolhatóak a kockázatmentes, magzati DNS vizsgálatok, melyek anya vérmintából történnek. Lásd a magzati DNS vizsgálatoknál.

32. HETI MAGZATI ULTRAHANGSZŰRÉS

A 32. terhességi héten végzett ultrahang vizsgálat szolgálja a fejlődő magzat harmadik kötelező ellenőrzését. A vizsgálat során részletes megítélésre kerülnek a magzati szervek, a magzat egyes testrészeinek mérete, a magzatvíz mennyisége, a méhlepény állapota és helyzete. A magzati ultrahang vizsgálat során észlelhetjük a magzat kóros növekedését, vagy annak elmaradását, lepényi rendellenességet, fekvési rendellenességet, mely a későbbiekben a terhesség kimenetelét befolyásolhatja. Amennyiben szükséges javaslatot teszünk a további vizsgálatok menetére.

35-39. HETI TERHESSÉGI ULTRAHANGSZŰRÉS – DOPPLER FLOWMETRIA – A MAGZATI OXIGENIZÁCIÓ MEGÍTÉLÉSÉRE

A 38. héten végzett terhességi ultrahang szolgálja az érett magzat jólétének vizsgálatát. A méhen belüli állapot megítélésére alkalmazott vizsgálat a Doppler Flowmetria, a magzat ereinek áramlását vizsgálja. Az áramlási ultrahang a születendő gyermek oxigénellátottságát becsüli meg.  Amennyiben a vizsgálat eltérést mutat, szükség lehet a szülés megindítására. A vizsgálat során emellett részletes megítélésre kerülnek a magzati szervek, a magzat egyes testrészeinek mérete, a magzatvíz mennyisége, a méhlepény állapota és helyzete. A magzati ultrahang vizsgálat során észlelhetjük a magzat kóros növekedését, vagy annak elmaradását, lepényi rendellenességet, fekvési rendellenességet, mely a későbbiekben a terhesség kimenetelét befolyásolhatja. Amennyiben szükséges javaslatot teszünk a további vizsgálatok menetére.

KORASZÜLÉS ELŐREJELZÉSE – ULTRAHANG VIZSGÁLAT A MÉHNYAK ÁLLAPOTÁRÓL

A koraszülés gyakorisága Magyarországon jelenleg 10% körül, azaz minden 10. újszülött koraszülöttként jön világra. A koraszülöttség annak függvényében, hogy mennyivel a várt időpont előtt jön világra a magzat, nagyon súlyos problémákhoz vezethet a megszületés után, az egyre korszerűbb orvosi ellátás ellenére. Ezek miatt a koraszülés esélyének csökkentése az egyik legfontosabb feladat, így ajánlott a megfelelő vizsgálatok elvégzése. A vizsgálatokra a második trimeszterben kerül sor.

A vizsgálatot minden várandósnak ajánljuk, azonban vannak olyan speciális előzménnyel rendelkezők, akiknek mindenképpen javasoljuk:

  • Vérzés lépett fel az első trimeszterben
  • Előzményi méhnyakműtét történt (LEEP, Conisatio)
  • Előzményében vetélés szerepel első vagy második trimeszterben
  • Előzményében koraszülés szerepel

Amennyiben nem rendelkezik kóros előzménnyel, a vizsgálatot a 22. terhességi hét környékén érdemes elvégeztetni, amennyiben a fentiek közül bármelyik fennáll a vizsgálat a 16. terhességi héttől többször ismételve ajánlott, mely vizsgálat a kötelező ultrahangok alkalmával is megtehető, így megfelelő ütemezéssel nem kell erre a vizsgálati típusra külön alkalommal bejelentkeznie.

MEDDŐSÉGI GONDOZÁS SORÁN TÖRTÉNŐ FOLLIKULOMETRIA

Meddőségi gondozás során, amennyiben a ciklus egyes részeinek vizsgálata a cél, vagy amennyiben kíváncsi arra, hogy van-e peteérése, a ciklus megfelelő napjain figyelemmel kell kísérni a petesejtek érését, a petefészkek megfelelő működését. Ultrahang vizsgálattal, mivel semmilyen káros hatással nem rendelkezik, a petefészkek működése folyamatosan nyomon követhető. Amennyiben kezelőorvosa kérte öntől ezt a vizsgálatot, foglaljon időpontot a ciklus megfelelő napjaira. Amennyiben bizonytalan a szükséges vizsgálati időpontokra, írjon email-t nekünk és segítünk útba igazítani.

VIZSGÁLATI TÍPUSOK ÉS ÁRAK

TERHESSÉG MEGÁLLAPÍTÁS

A vizsgálat során megállapításra kerül a terhesség. A vizsgálat leghamarabb az utolsó menstruáció utáni 5. hét végén javasolt.

MAGZATI DNS GENETIKAI TESZTEK ANYAI VÉRVÉTELLEL (PRENA, NIFTY, PANORAMA)

A tesztek általában a 10. terhességi héttől a 18-ig javasoltak. A vizsgálat előtt érdemes egy ellenőrző ultrahang vizsgálatot végezni, hogy az embrió/magzat megfelelő ütemben fejlődik-e. Amennyiben ultrahang vizsgálatot is szeretne kérni, melyet mindenképpen javaslunk, úgy a vizsgálat 12. hét előtt 15.000, 12. hét után 20.000. Ikerterhesség esetén minden esetben 10.000ft plusz költség lép fel az ultrahang vizsgálat árában. A tesztek aktuális típusairól és áráról keresse a forgalmazó weblapját: prenatest.hu, nifty-teszt.hu, panormateszt.hu

SZÜLÉSZETI ULTRAHANG VIZSGÁLAT a 11. TERHESSÉGI HÉTIG

A 11. terhességi hétig végzett vizsgálat a megfelelő növekedés, pontos terhességi kor ellenőrzésére szolgál, illetve az esetleges panaszok (vérzés, görcsölés) miatt válhat szükségessé.

12. HETI KITERJESZTETT GENETIKAI ULTRAHANGSZŰRÉS, DOWN SZŰRÉS – KOMBINÁLT TESZT

Betöltött 12-14. hétig végzett 1. genetikai ultrahang. Az ár a vérvételi díjat is tartalmazza. Fontos: A vizsgálat végzéséhez telt húgyhólyag szükséges! Ikerterhesség esetén a vizsgálat 55.000 Ft.

12. HETI KITERJESZTETT GENETIKAI ULTRAHANGSZŰRÉS

Betöltött 12. héten végzett 1. genetikai ultrahang. A vizsgálat tartalmazza a kiterjesztett, több magzati paraméter mérését. Fontos: A vizsgálat végzéséhez telt húgyhólyag szükséges! Ikerterhesség esetén a vizsgálat 40.000 Ft.

12. HETI MAGZATI ULTRAHANGSZŰRÉS

A 12. betöltött terhességi héten végzett genetikai ultrahang vizsgálat. Fontos: a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges. Ikerterhesség esetén a vizsgálat 35.000 FT.

MAGZATI ULTRAHANG BÁRMELY TERHESSÉGI KORBAN A 13. HÉT UTÁN

13. betöltött hét után végzett ultrahang vizsgálat. A vizsgálat történhet anyai kérésre akut panasz esetén, illetve bármely okból, amikor azt a várandós szeretné. Ikerterhesség esetén a vizsgálat 30.000 Ft.

19. HETI MAGZATI GENETIKAI ULTRAHANGSZŰRÉS

A betöltött 19. héten javasolt magzati genetikai ultrahang vizsgálat. Amennyiben a vizsgálat korábbi terhességi héten történik, előfordulhat, hogy a magzati méretek nem megfelelőek, és a vizsgálat ismétlése szükséges, így mindenképpen javasoljuk a pontos terhességi kor kiszámítását! Ikerterhesség esetén a vizsgálat 30.000 Ft.

KORASZÜLÉS ELŐREJELZÉSE A 21-25. TERHESSÉGI HÉTEN

Az ultrahang vizsgálat során a magzati ultrahang vizsgálat mellett megtörténik a méhszáj hosszának lemérése, mely jó kórjelzője a koraszülésnek a 21-25. terhességi hét között. Ikerterhesség esetén a vizsgálat 30.000 Ft.

32. MAGZATI ULTRAHANG SZŰRŐVIZSGÁLAT

32. betöltött terhességi héten történő ultrahang szűrővizsgálat. Ikerterhesség esetén a vizsgálat 30.000 Ft.

35-39. HÉTIG VÉGZETT ULTRAHANGSZŰRÉS – DOPPLER FLOWMETRIA – A MAGZATI OXIGENIZÁCIÓ MEGÍTÉLÉSÉRE

35-38. hét között történő ultrahangszűrés, mely a magzat növekedésének megítélésére, illetve állapotának megítélésére szolgál. A vizsgálat során Doppler flowmetria nem kötelező része a vizsgálatnak. A vizsgálat ára Doppler nélkül 20.000 Ft Ikerterhesség esetén a vizsgálat 35.000 Ft.

MEDDŐSÉGI GONDOZÁS SORÁN TÖRTÉNŐ FOLLIKULOMETRIA

Meddőségi gondozás során szükséges vizsgálat: a petesejteket tartalmazó follikulusok megítélése, a mért adatok rögzítése céljából.

Kérjen időpontot telefonon vagy online!

Partnereink a kombinált szűrővizsgálatokban